Het Goede Doel van het Leeuwen festival is de actie 5.000 schoenendozen met schoolspullen voor kinderen in Oekraïne.

Veel kinderen in Oekraïne krijgen les in een schuilkelder of metrostation. School is belangrijk voor hun toekomst en voor de toekomst van het land. Daarnaast is school ook een goede afleiding voor de kinderen van het geweld en de trauma's die ze dagelijks oplopen. Er is echter een tekort aan schoolspullen. Via de actie worden daarom schoolspullen ingezameld zoals: kleurpotloden, gekleurde pennen, kleurrijke notitieboekjes, kleurrijke papieren, kleurrijke fineliners, pennenzakken, grappige gummen, puntenslijpers, stickers, verf, etcetcera.

Als Lions vinden wij deze humanitaire ondersteuning van een land in nood, en vooral van de kinderen in dat land, erg belangrijk. Vandaar dat wij dit graag ondersteunen. 

De eerste dozen zijn al overhandigd. Op 24 februari 2024 overhandigde wethouder Carine Bloemhoff van Groningen de eerste schoenendoos aan Viktor uit Oekraïne. Voor een verslag klik hier Groningen herdenkt twee jaar oorlog. Voor meer nieuws klik hier Groningen staat stil bij oorlog in Oekraïne.

Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt en uitgevoerd door de "sociale brigade". Dat is de geuzennaam van een groep mensen uit Groningen en Haren die vluchtelingen uit Oekraïne actief ondersteunen. Zie hun website: www.socialebrigade.com. Verder worden vluchtelingen uit Oekraïne die nu in de gemeente Groningen verblijven actief bij het project betrokken.